مهارتهای حل مساله اجتماعی در کودکان
«مهارتهای حل مساله اجتماعی در کودکان» نوشته مارک. دبلیو. فریزر، جیمز. کی. نش و مائدا جی. گالینسکی از استادان و کارشناسان علوم تربیتی است.
مهارتهای زندگی توانمندیهایی هستند که به ما کمک میکنند تا در موقعیتهای مختلف، عاقلانه و صحیح رفتار کنیم. مهارتهای اجتماعی شامل قابلیت بیان افکار در تبادلات اجتماعی، دانش نسبت به نقشها و ارزشهای اجتماعی، مهارت درک شرایط مختلف اجتماعی، مهارتهای حل مسئله و مهارتهای ایفای نقشهای اجتماعی است. مهارتهای اجتماعی به عنوان پلی بین دنیای شخصی و دنیای اجتماعی فرد، به عنوان اولین تجربههای جهان ناشناخته برای او بسیار مهم ارزیابی میشود. هدف برنامه آموزشی، تصمیمگیری و انتخاب آموزش مهارتهای حل مسائل اجتماعی کودکان است. برنامه آموزشی تصمیمگیری و انتخاب دربردارنده یک برنامه بهخصوص مهارتآموزی است که بهگونهای طراحی شده تا به کودکان برای ایجاد دوستیهای پایدار، کارکردن در گروهها به شکلی سازندهتر، و پاسخ دادن به وضعیتهای جدید اجتماعی به شیوهای مثبت کمک کند. کودکانی که در حل مسائل اجتماعی به مهارت بیشتری دست پیدا میکنند، معمولاً توانایی خود را برای برقراری و حفظ روابط با همسالان و بزرگسالان بهبود میبخشند. این مهارتها زمانیکه در کنار خدمات حمایتی دیگر قرار گیرند، در اغلب موارد، بر اعتماد به نفس و رفتار کودک در مدرسه اثر مثبتی میگذارند.
برای آموزش حل مسئله به کودکان بهطور عمومی، و هم به کودکانی که رفتار آنان تکانشی، دچار اختلال نافرمانی یا پرخاشگرانه است، از برنامه تصمیمگیری و انتخاب استفاده شده که محتوای آن، با اندک تغییراتی، برای استفاده کودکان از مهدکودک تا سالهای ابتدای دبستان، در کلاس یا در گروه مناسب است. هر قسمت و درس نظریههایی درباره اینکه فعالیتها را چه زمان و چگونه برای کودکان در مراحل مختلف رشد اجتماعی انطباق دهیم، شامل میشود.