روزِ خدا

روزِ خدا

روز نوزدهم دی بدون شک یکی از ایام‌الله است.

سر آغاز انقلاب اسلامی (روز خدا)

روز نوزدهم دی بدون شک یکی از ایام‌الله (روز خدا) است. [1] ۱۹ دی قم که در تقویم با عنوان قیام خونین مردم قم شناخته می‌شود، شامل چند روز تظاهرات اعتراضی نسبت به چاپ مقاله ایران و استعمار سرخ و سیاه در روزنامه اطلاعات است که نقطه اوج آن در روز ۱۹ دی ۱۳۵۶ بود. این تظاهرات سرآغاز اعتراضاتی است که در بهمن سال ۱۳۵۷ به سرنگونی نظام پهلوی و پایان سلطنت در ایران انجامید. 

طبق اسناد مرکز انقلاب اسلامی در اواسط دی ماه ۱۳۵۶ پیک دربار، نامه ای ممهور شده را به وزیر اطلاعات و جهانگردی می رساند، داریوش همایون وزیر اطلاعات نیز این نامه را جهت درج به روزنامه اطلاعات می سپارد. سناتور مسعودی صاحب امتیاز روزنامه پس از مطالعه نامه، آن را تند و تحریک آمیز می بیند و برای اطمینان بیشتر با وزیر اطلاعات و نخست وزیر مذاکره می کند و متوجّه می شود برخی از مفاد این مقاله تند و تحریک آمیز بانظرمستقیم شخص شاه بوده و بالاخره در روز ۱۷ دی ماه مقاله ای با عنوان «ایران و استعمار سرخ و سیاه» به قلم مستعار «احمد رشیدی مطلق» در صفحه ۷ روزنامه اطلاعات  به چاپ می رسد. 

عصر روز هیجدهم دی ماه مردم در حسینیه آیت الله مرعشی نجفی مجتمع می شوند و این مرجع نیز با گریه و ناراحتی بسیار از انتشار این مقاله توهین آمیز اعلام انزجار کرده و خطاب به رژیم شاه می گوید: «چرا شما یک پدر داغدار را مورد اهانت قرار دادید؟!‌... خدا می داند از وقتی که این جریان را شنیده ام، دچار چشم درد شده ام. 

در غروب همان روز، نماز جماعت تظاهر کنندگان به امامت آیت الله حاج شیخ مرتضی حائری در مسجد اعظم برگزار و پس از آن به شعارهای کوبنده ای همانند: «مرگ بر حکومت پهلوی»، «درود بر خمینی»، «مرگ بر این حکومت یزیدی» و ... پرداختند و البته هنگام خروج، از مسجد درگیری هایی با پلیس داشتند و لیکن همه این ها مقدمه ای بر قیام ۱۹ دی قم شد.

 

قیام 19 دی و روز خدا

قیام خونین روز ۱۹ دی مردم قم در سال ۱۳۵۶ یادآور حماسه ای باشکوه است که موجی انقلابی را در سراسر کشور به راه انداخت و تومار دو هزار و پانصد ساله نظام شاهنشاهی را در هم پیچید و سرانجام پیروزی انقلاب اسلامی را رقم زد. آغاز این قیام از صبح روز ۱۹ دی(بیست و نهم محرم ۱۳۹۸) با تعطیل شدن یک پارچه بازار قم و حرکت مردم به سوی مسجد اعظم بود. در چهار راه بیمارستان،‌ مأموران شاه به تظاهر کنندگان حمله و عده ای شهید و مجروح می شوند. 

تا پاسی از شب، خیابان های صفائیه، حجتیه و ارم، صحنه درگیری با مردم بود که آمار شهداء و مجروحین روشن نشد. روزنامه اطلاعات آمار کشته ها را ۶ و آمار زخمی ها را ۷ نفر اعلام کرد. حضرت امام(ره) در پیامی که به همین مناسبت خطاب به ملّت در نجف، با اشاره به جنایت شاه فرمودند: ... شاه، جمعیت بی گناه فراوان، از جوانان حوزه علمیّه و متدینین غیور شهر مذهبی قم را در خاک و خون کشید و به قتل رساند و تا کنون آمار آن ها در دست نیست و عدد مجروحین را خدا می‌داند!...

 

انقلاب 57 چندی پس از روز خدا

آن چه گفته شد، مقدارِکمی از قیام ۱۹ دی مردم و طلاب حوزه های علمیه قم در سال 1356 بود که سر آغاز انقلاب اسلامی ملّت ایران در ۲۲ بهمن سال ۱۳۵۷ هجری خورشیدی(۱۱ فوریه ۱۹۷۹) با مشارکت طبقات مختلف مردم انجام پذیرفت و نظام پادشاهی پهلوی را سرنگون و زمینه روی کار آمدن نظام جمهوری اسلامی به رهبری امام(ره) را فراهم کرد. 

پس از قیام 19 دی چهلم های شهداء در شهرهای مختلف کشور به جریان افتاد و قیام مردم تبریز و دیگر شهرها و در نهایت وارد شدن تمام ملّت ایران در صحنه انقلاب اسلامی بود که این انقلاب نخستین انقلابی است که اسلام‌گرایی را در خاورمیانه به پیروزی رساند. بحمد الله این نهضت هم چنان ادامه دارد و ایران اسلامی بر عهد و پیمان خود با امام(ره)، ثابت قدم و استوار است و در سایه رهبری های مقتدرانه رهبر بزرگوار و مقام معظّم انقلاب اسلامی حضرت آيت‌الله‌العظمی سيّدعلی خامنه‌ای(مد‌ّظلّه‌العالی) بر ادامه راه شهداء و امام شهداء رضوان الله علیهم اجمعین مصمّم است.

از آن چه در «پیوست» آمده است می توان به عنوان مهارت «تک برگی» برای رنگ آمیزی استفاده کرد و بعد در باره «قیام ۱۹ دی» جمله و یا پیام مناسبی را که می خواهند، با خطّ زیبا بنویسند.

پانویس:

[1] . از بیانات رهبری معظّم انقلاب اسلامی حضرت آيت‌الله‌العظمی سيدعلی خامنه‌ای(مد‌ّظلّه‌العالی)

موضوع کودک و نوجوان
مستندات
پیوست Size
روزِ خدا 410.4 کیلوبایت
ایتا روبیکا