رفتن به محتوای اصلی

سنگ بهشتی

سنگ بهشتی

 

مقدمه ای بر سنگ بهشتی

خدايي كه با ياد او

                   دلم مي‌شود مهربان

خدايي كه در هر كجاست

                   زمين، توي دل، آسمان

خدايي كه ياري كند

                   مرا هر كجا، هر زمان

سلام عليكم. سالروز رحلت پيامبر (ص) را به شما دانش‌آموزان و معلمين محترمتان تسليت عرض مي‌كنم. برنامه را با سؤال آغاز مي‌كنيم:

 

  1. کدام سوره‌ها هم‌نام پيامبران است؟ يونس، هود، يوسف و ...
  2. کدام سوره را اگر يك حرف به اولش اضافه شود هم‌نام پيامبر (ص) می شود؟ حمد[1]

 

همان‌طور كه مي‌دانيد هر انساني در زندگي نياز به يك الگوي مناسب دارد تا او را براي خود سرمشق قرار دهد. چه کسی را خداوند در قرآن بهترين الگو را معرفي مي‌نمايد؟ من چند كلمه از یک آيه را به صورت درهم‌ ريخته درون این گل، روی تابلو مي‌نويسم تا ببينم چه كسي مي‌تواند آن ها را مرتب کند و صحيح بخواند و معنا نمايد.[2]

 

بله همان‌طور كه دوستتان گفت:‌ پيامبر (ص) بهترين سرمشق براي زندگي است.

 

روایتی حکیمانه از پیامبر(ص) درباره سنگ بهشتی

بارش باران‌هاي سيل‌آسا يكي پس از ديگري در مكه و اطراف آن آغاز شده بود. بسياري از خانه‌ها تخريب شده بودند. به قسمتي از ديوارهاي كعبه هم صدمه رسيده بود و بخشي از آن هم ويران شده بود. خانه‌اي كه تنها پناهگاه مسلمين بود حالا نياز به بازسازی داشت. همة مردم بسيج شدند تا آن را بازسازي كنند. ولي سنگ بهشتي يعني «حجرالاسود» را سيل از جاي خود تكان داده بود.[3] بزرگ هر قبيله می خواست افتخار نصب این سنگ بهشتي را براي او باشد. كار به اختلاف کشید. داشت اختلاف بالا می گرفت و به جاهاي باريك‌تري مي‌كشيد. همه آماده درگيري و نزاع بودند. شخصي فرياد زد: ‌فكري به نظرم رسيد. قبول مي‌كنيد! از اين لحظه هر كس از در کعبه وارد شد، داوري كند و حرفش را قبول كنيم؟

  • همه گفتند:‌ بله، ولي چه كسي؟‌
  • هنوز سخنانشان تمام نشده بود كه نوجواني 14 ساله با سيمايي نوراني از در مسجد واردشد. همه گفتند: اوست. آري به حكم او راضي هستيم. جوان دستور داد پارچه‌اي آوردند. پهن كردند سنگ را رويش گذاشت و دستور داد هر قبيله‌اي گوشه‌اي از پارچه را بگيرد. بلند كردند و نزديك مكان اصلي رسيدند. با دست خود سنگ را برداشت و در جاي اصلي آن قرار داد. با اين كار حكيمانه مشكل حل شد.
  • بله! پيامبر (ص) از همان نوجواني حكيم بود.[4] یکی دیگر از ویژگی های پيامبر (ص) را چه کسی می تواند بگوید؟ بله! پيامبر (ص) از همان نوجواني معروف بود به «امين» چون امانت‌دار خوبي بود.[5]

 

مسابقه سنگ بهشتی

دراين قسمت مسابقه‌اي داريم كه من از دوستاني كه در مراحل قبلي به سؤال‌هاي من پاسخ صحيح دادند دعوت مي‌كنم در مسابقه شركت نمايند. سؤال‌هايي را مي‌پرسم و دو حرف اول يا فقط حرف اول را در جدول مي‌گذارم و شما بايد حروف را كنار هم قرار دهيد تا كلام پيامبر (ص) به دست آيد.

  1. نام گل شهیدان چیست؟ لاله
  2. جمع کلمه هدیه چیست؟ هدایا
  3. نام سوره ۶۳ قرآن به نام چه افراد است؟ مُنافِقُون
  4. به سوره حمد چه می‌گویند؟ اُمُّ الْکِتاب (مادر قرآن)
  5. كدام سوره به معنای غذا و پنجمین سورۀ قرآن است؟ مائده
  6. به خواندن با قرائت با اندیشه و تأمل قرآن، چه می‌گویند؟ تَلاوَت
  7. اعتقاد قلبی به‌تمامی آموزه‌های پیامبر (ص) را چه می‌گویند؟‌ ایمان
  8. دو سوره به نام دو حشره (نمل-نحل) حرف وسط آن را برداریم، چه می‌شود؟‌ نل
  9. اولین عبارتی که یک فرد باید بگوید تا به‌صورت ظاهری مسلمان شود، چیست؟ لآ اِلَهَ اِلّا اللّه
  10. به هر یک از اجزای متحرک پنجه دست و پای انسان که بر سر آن‌ها ناخن روییده است، چه می‌گویند؟ انگشت

بله پيامبر(ص) مي‌فرمايد:‌ كسي كه امانت‌دار خوبي نيست، ايمان ندارد.»[6]

 

روایتی پند آموز از جنگ پیامبر(ص) و توکل او

جنگ سختي بود. دشمن لحظه‌اي عقب نمي‌نشست. مسلمانان با جان و دل در راه اسلام پايداري مي‌كردند. ناگهان يكي از دشمنان رسول‌خدا(ص) را تنها يافت. شمشير كشيد و بالاي سر وي آمد و صدا زد:‌ اي محمد! چه كسي مي‌تواند تو را از دست من نجات دهد؟ پيامبر(ص) فرمود: خدا. به قدري كوبنده بود كه كافر لرزيد وهنگام پايين آوردن شمشير لرزيد و زمين افتاد. پيامبر(ص)  برخاست و شمشير را برداشت و بالاي سر او ايستاد و فرمود: حالا بگو بدانم چه كسي تو را از دست من نجات مي‌دهد؟  گفت: كَرَم و آقايي تو. رسول خدا(ص) او را بخشيد. بله پيامبر(ص) هميشه دل به خدا مي‌بست و با توكل به خدا كارهايش را انجام مي‌داد. 

لذا رسول خدا(ص) مي‌فرمايد: «هر كس دوست دارد قوي‌ترين مردم باشد به خدا توكل كند.»[7]

 

اما در پايان برنامه بخشي از دعاي توسل را با هم زمزمه مي‌كنيم: اَلْسَّلامُ عَلَیْکَ یا رَسُولَ اللهِ، يا نَبِیِّ الرَّحْمَةِ، اَلسَّلامُ عَلَیک یا مُحَمَّدَُ بْنَ عَبْدِ اللّهِ. اَلْسَّلامُ عَلَیْکَ يا حَسَنَ بْنَ عَلِي اَيُّهَا الْمُجْتَبى يَا بْنَ رَسُولِ اللّهِ  اَلْسَّلامُ عَلَیْکَ يا عَلِيَّ بْنَ مُوسى اَيُّهَا الرِّضا يَا بْنَ رَسُولِ اللهِ.

 

پی نوشت:

[1] بله! سورة «محمد» كه به نام پيامبر بزرگ اسلام است، چهل و هفتمين سوره است.

[2] لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَ الْيَوْمَ الْآخِرَ وَ ذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا؛ براى شما اگر به خدا و روز قيامت اميد مى‌داريد و خدا را فراوان ياد مى‌كنيد، شخص رسول اللّه مقتداى پسنديده‌اى است. احزاب، 21.

[3] حَجَرُ الْأسْوَدْ (حجر أسود، به‌معنای سنگ سیاه، Black Stone)، از یاقوت‌های بهشتی است که با فرمان الهی و توسط حضرت ابراهیم (ع) به کنار خانه کعبه انتقال داده شده است. حَجَرالاَسود به قطر ۵۰ سانتیمتر است که با یک بَست نقره‌ای به هم نگه داشته شده‌است و در رُکن شرقی کعبه (که به رکن اسود یا رکن حَجَری نیز معروف است) در ارتفاع یک متر و نیم از زمین نصب شده است. به نوشته ابن‌ظهیره، اگر «أسود» از ریشه «سَوْدَد» به معنای سروری و سیادت باشد، «حجرالأسود» به معنای سنگی خواهد بود که منزلت آن از همه سنگ‌ها برتر و بالاتر است. اکنون این سنگ به صورت یک بیضی نامنظم است که حدود هفت اینچ (۱۸ سانتی‌متر) قطر دارد و سطحی ناهموار دارد. این سنگ از حدود یک دوجین سنگ‌های کوچک‌تر با اندازه‌ها و شکل‌های مختلف تشکیل شده است که به وسیلة مقداری ملاط به‌خوبی به هم دیگر چسبانده و صیقلی شده‌اند. چنین به نظر می‌رسد که این سنگ با ضربه‌ای خشونت‌آمیز، به قطعات متعددی خرد شده و مجددا به هم چسبانده شده است. مجله میقات حج، پاییز 1371، شماره 1، حـوادث تـاریخـی مکـه و مراة الحرمین، ج 1، ص 198؛ اخبار مکه، ج 1، ص 397؛ شذوات الذهب، ج 2 ، ص 20.

[4] حکیم. [ح َ] (ع ص، اِ) دانا. (غیاث) فرزانه. (مفاتیح العلوم و فرهنگ اسدی) فرزان. خردپژوه. داننده. خردمند. دانشمند. درست کار. (مهذب الاسماء، السامی و زوزنی) کننده ٔ کارهای سزاوار. درست گفتار. (دهار، السامی و مهذب الاسماء)

[5] استوار، امانت‌دار، ثقه، درستکار، درست، درست‌کردار، صالح، موتمن، معتمد، معتمد، موثق.

[6] قَالَ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ: لاَ إِيمَانَ لِمَنْ لاَ أَمَانَةَ لَهُ. پیامبر خدا (ص): کسی که امانت دار نیست، ایمان ندارد. النوادر للراوندی، سيد‌ ‎فضل‌الله راوندى: ص ۹۱، ح ۲۷، حکمت نامه پیامبر اعظم(ص)، جلد ۸ صفحه: ۱۰۲ و مسند احمد، ح: 12903.

[7] پیامبر (ص): و من أحبّ ان یکون أقوی النّاس فلیتوکل علی اللَّه؛ هر که دوست دارد که قویترین مردمان باشد گو توکل بر خدای کند. شرح فارسی شهاب الأخبار قضاعی، قاضی ابو عبدالله محمد بن سلامة بن جعفر بن علی بن حکمون مغربی، کلمات قصار پیامبر خاتم (ص)، متن، ص: 148، واقدی، محمد بن عمر، المغازی، تحقیق مارسدن جونس، بیروت، مؤسسة الاعلمی، ۱۴۰۹ق، چاپ سوم، ج۱، ص۱۹۶ و بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق سهیل زکار و ریاض زرکلی، بیروت، دارالفکر، ۱۴۱۷ق، چاپ اول، ج۱ ص۳۱۱) عليرضا نجفي

ایتا روبیکا