مقدمه ای بر مسابقه خط
بچهها سلام! حال شما خوب است؟ خوب خوب؟ دماغتان چاق است؟ آنهايي كه حواسشان جمع است و تفريق و منها نيست يك صلوات بلند بفرستند.
آمادهايد يك برنامه جذاب با هم داشته باشيم. پس تا تخته آماده شود و جايزه هم آماده كنند چند تا سوال ميپرسم، اگر با اجازه جواب دهيد جايزه داريد. بدون اجازه جايزهاي در كار نيست. خوب بچهها ...
- چند تا «معصوم» داريم؟ بله! 14 معصوم.[1]
- نام چند تا از امامان «علي» است؟ يك نفر؟ نه، دو نفر؟ نه. بله چهارنفر.[2]
- نام چند تا از آنان «محمد» است؟ بله شما درست گفتيد. 4تا. معصوم اول، هفتم، يازدهم و چهاردهم.
احسنت به شما بچههاي زرنگ و با هوش. خوب براي اينكه حواسها جمع شود به تابلو نگاه كنيد. موضوع بحث ما اين كلمه است. چه كسي ميتواند بخواند؟[3]
بچهها حالا اگر گفتيد: نام چند تا از 14 معصوم «حسن» است؟ بله! 2تا، امام مجتبي(ع) و امام عسكري(ع). اما امام مجتبي(ع) امام دوم و معصوم چهارم ماست كه روز شهادت ايشان را به امام زمان(عج)، رهبر عظيمالشأن انقلاب و شما دانشآموزان عزيز تسليت عرض ميكنم.
شروع مسابقه خط
بچهها درباره امام مجتبي(ع) چند تا كارت آماده شده كه من بين اين پنج دانشآموز كلاس که ناتخاب شدند، به هر نفر دو كارت تقديم ميكنم. هر كس ميتواند تمام كارتها را درست كنار هم بچيند به طوري كه در دست هر دانشآموز يك كارت قرمز و يك كارت آبي قرار بگيرد كه سؤال وجوابش به هم مرتبط هستند، دستهايش را بلند كند.
- كارتهاي آبي: نام مادر لقب محل تولد نام پدر جَدّ
- كارتهاي قرمز: فاطمهزهرا(س) مجتبي مدينه امام علي(ع) پيامبر (ص)
حالا دوباره چند سؤال ميپرسم:
- محل دفن ايشان كجاست؟[4]
- امام حسن(ع) چند سال كوچكتر از امام حسين(ع) بودند؟ يك سال؟ دو سال؟ نه.[5]
- نام امام حسن(ع) را چه كسي انتخاب كرده است؟ پيامبر؟ پدرش؟ مادرش؟ احسنت.[6]
- كدام لقب امام حسن مجتبی (ع) را حتي پدرشان، جَدّشان و هيچكدام از امامان ما ندارند ؟[7]
بله بچهها! امام مجتبي(ع) آنقدر مهربان و بخشنده بود كه 2بار در طول عمرشان همه ثروتشان را در راه خدا بخشیدند و 3بار هم داراییشان را به دو قسمت تقسيم كردند. نيمي را براي خود و نيمي را به فقرا بخشیدند. حال يك جدول داريم كه يك كلام زيبا از جملات امام مجتبي(ع) است. جدول 25خانهاي را ميكشم. شما هم دقت كنيد تا به پيام جدول که كلام امام(ع) است، برسيد.
چه كسي ميتواند بگويد پيام جدول چيست؟ به اين علامت كه زير جدول ميكشم دقت كنيد. احسنت شما بگو. بله اگر حروف جدول را از آخر به اول كنار هم قرار دهيد طبق شمارههاي خانه اين حديث از امام حسن (ع) به دست ميآيد. امام حسن(ع) فرمود: مصيبتها، كليدهاي پاداش هستند.[8]
خوب چه كسي ميتواند بگويد منظور امام حسن(ع) از اين جمله چيست؟ آفرین خوب گفتید. من كاملتر ميگویم. امام حسن(ع) ميفرمايد: هرگاه ناراحتي به شما برسد مثل اينكه مريض شويد(خداي نخواسته) يا پدر و مادر يا يكي از اقوام (بعد از 120سال) از دنيا بروند. اگر در مقابل اين سختيها و ناراحتيها، صبر كنيم و در راه خدا تحمل كنيم، خداوند در مقابل آن به ما پاداش و جايزه ميدهد. پاداش و جايزه بدون زحمت و سختي نميشود. هر كس جايزه و پاداش ميخواهد بايد كليد آن را تهيه و پيدا كند. امام حسن(ع) ميفرمايد: كليد پاداش، تحمل است.
مثل حضرت زينب(س) كه بيشترين تحملها را در راه خدا داشتند و در راه خدا صبر و استقامت كردند. ايشان از پدر، مادر، جَدّ و برادرانش و از همة اهل بيت بيشترين تحملها را در راه خدا داشتند و مثل شهادت امام حسن(ع را مشاهده كردند. مصيبتهاي كربلا را تحمل کردند كه هر جا نام امام حسين (ع) برده ميشود نام حضرت زينب (س) هم در كنار آن ميآيد. اگر زينب(س) نبود از قيام امام حسين(ع) هم اثري باقي نميماند. به يك حديث ديگر هم به شكل كلمات درهم ريخته که مينويسم. دقت كنيد. ثروت، بهترين، است و قناعت. بله!
امام حسن (ع) فرمود: بهترين ثروت، قناعت است.[9]
احسنت به شما. بچهها حالا اگر گفتيد نوبت چيست؟ بله نوبتي هم كه باشد نوبت داستان است.
روایت خط زیبا از حسن و حسین (ع)
- بچهها امام حسن (ع) و امام حسين (ع) بسيار زياد مورد احترام پيامبر(ص) قرار ميگرفتند و پيامبر (ص) خيلي آنها را دوست داشت و به آنها محبت ميكرد. يك روز امام حسن(ع) و امام حسين(ع) هركدام جملهاي روي يك برگه نوشتند و به مادرشان دادند.
- - مادر شما بگوييد خط كدام يك از ماها زيباتر است؟ كدام يك برنده مسابقه خطاطي هستيم؟
- فاطمه زهرا(س) يك نگاه به خط امام حسن و يك نگاه به خط امام حسين(ع) كردند. خطها به هم شبيه و مثل هم زيبا و پُرمعنا بود. مادر بايد قضاوت كند. اگر بگويد خط امام حسن(ع)، امام حسين(ع) ناراحت و رنجيده ميشود و اگر بگويد خط امام حسين(ع)، امام حسن(ع) ناراحت ميشود. حضرت فاطمه (س) فرمود: برويد پيش پدرتان امام علي(ع) تا او داوري كند و برنده را معلوم كند.
- پدرجان خط كدام يك ازما زيباتر است؟ امام علي(ع) يك نگاه به خط فرزندانش كرد، ديد خيلي زيبا و به هم شبيه است و داوری در اين باره خيلي سخت است. فرمود: اين نوشتههاي خود را پيش جدتان ببريد تا ايشان داوري كند. آنان خط زيباي خود را نزد جدّشان آوردند. پيامبر(ص) هم فرمود: من نميتوانم داوري كنم و داوري درباره اين خط را به حضرت جبرئيل (ع) می سپارد. جبرئيل به خطهاي امام حسن(ع) و امام حسين(ع) نگاه كردند و فرمودند: داوري در اين باره خيلي سخت است. من هم قادر به داوري بين اين دو نفر نيستم.
عجب مسئله مشكلي. بهترين انسان روي زمين پيامبر(ص) و بهترين زن روي زمين حضرت فاطمه (س) و امام علی (ع) هم داوري را نپذيرفتند. پس چه كسي بايد داوري كند. حالا كه داوري به جبرئيل كه پيامآور وحي ميرسد او هم قادر نيست. جبرئيل هم داوري را به حضرت اسرافيل سپرد او هم همين جمله را تكرار كرد و فرمود: مگر خداوند خودش داوري كند. خداوند به پيامبر(ص) سلام رساند و فرمود: هر داورياي حضرت فاطمه (س) كند داوري من همان است.
دوباره سراغ مادرشان رفتند. حضرت فاطمه (س) گردنبند خود را از گردن خارج و نخ آن را بريدند و فرمودند: هر كس مهرههاي بيشتري بياورد برنده است. هر كدام 16 دانه پيدا كردند. يك دانه مانده از طرف خدا فرشتهاي نازل شد آن يك دانه را نصف كرد. نيمي را حسن و نيمي را حسين(ع) پيدا كردند و نزد حضرت فاطمه (س) بردند و بدين ترتيب هر دو برنده مسابقه خطاطي معرفي شدند.[10]
[1] بله 14 معصوم. كه 12 امام به اضافه پيامبر(ص) و حضرت زهرا(س) كه ميشوند 14 معصوم.
[2] چهارنفر. بله معصوم دوم، معصوم ششم، معصوم دهم و معصوم دوازدهم.
[3] مربي دانشآموزان را راهنمايي ميكند تا بتوانند كلمه مورد نظر را پيدا كنند.
[4] احسنت. قبرستان بقيع. براي سلامتي دوستتان يك صلوات بلند بفرستيد. شما هم بفرماييد بنشينيد.
[5] . بارك الله به شما، سؤال من اشتباه بود. امام حسن(ع) يك سال از امام حسين(ع) بزرگتر بود نه كوچكتر.
[6] دوستتان درست جواب دادند، خداوند نامش را انتخاب كرده مثل باقي فرزندان امام علي(ع) و حضرت زهرا(س) كه از طرف خداوند نامگذاري ميشوند.
[7] يك راهنمايي ميكنم. اين لقب به معناي سخاوتمند و اهل بذل و بخشش فراوان است؟ نه خودم بگويم: كريم اهل بيت.
[8] الإمامُ الحسنُ عليه السلام: المَصائبُ مَفاتيحُ الأجر؛ مصيبتها، كليدهاى اجرند. [أعلام الدين في صفات المؤمنین، حسن بن محمد دیلمی، ص297]
[9] شَرّ الفَقر الخُضوع وخير الغنى القناعة. خير الغنى القناعة؛ بهترين ثروت، قناعت است. قناعت از ماده قنع و به معنای اکتفا کردن به اندک و ضد اسرافکاری است. العقد الفريد؛ لابن عبد ربه، ج 3، ص 45.
[10] سيد محمد فاطمي نسب