مشخصات برنامه درسی دوست خدا
عنوان:
دوست خدا
مخاطب:
دانش آموزان ابتدایی
هدف کلی:
دانش آموزان در این درس با برخی از ویژگیهای دوستان خدا آشنا میشوند.
اهداف جزئی:
دانش آموزان در این درس با موارد زیر آشنا میشوند:
- چند پیام قرآنی
- چه كسانی دوست خدا هستند؟
- برخی از ویژگیهای دوستان خدا
- تلاش برای الگوگیری از ویژگیهای دوستان خدا
هدف رفتاری:
دانش آموزان در پایان این درس از شاخصترین ویژگیهای دوستان خدا، الگو گرفته و دلیل محبوبیت سردار دل ها را بهعنوان دوست خدا درک میکنند.
مهارتهای استفاده شده:
در این درس از مهارتهای: پرسش و پاسخ، شعر، کارت، جدول قرآنی و ... استفادهشده است.
دوست خدا و دوستداران خدا
سلام! سلام دوستان خوبم! سلام بچه های مهربان. دوستان خوب خدا. راستی بچه ها می دانستید همه ما را خدا دوست دارد! من هم از وقتی فهمیدم خیلی خوشحال شدم. منم خدا را دوست دارم.
بار الها دوست میدارم تو را
ای تو با جانودل من آشنا
ای خدای بیشریک و بیقرین
در میان دوستانم بهترین
خدا چه كسانی را دوست دارد؟ برای آنکه بدانیم خدا چه كسانی را دوست دارد، ابتدا لازم است دوستی یا محبّت را معنا كنیم و سپس معنای دوستی را در باره خدا بدانیم تا ببینیم، چه كسانی دوست خدا هستند؟ دوستی حالتی است كه در دل نسبت به چیزی پدید میآید. درواقع دوستی، عبارت از احساس لذّت از آن چیز به طور خوشایندی است.
آشنایی با مفهوم دوستی
دوستی به این معنا، در مورد انسان است که به بعضی از چیزها علاقه دارد، خوشش می آید و از آنها لذت میبرد؛ اما آیا میتوان گفت: خدا هم به چیزی علاقه دارد و از آن لذّت میبرد و خوشش می آید؟ جواب چیست؟ می دانیم که خدا همه آفریدههای خود را دوست دارد لکن نسبت به عدهای از بندگان خاصّ خود، محبّت و دوستیاش را صریح اعلام کردهاست و این گروه را بهعنوان دوستانش مطرح میکند و آنان را خیلی دوست دارد. علامت و نشانه دوستی خدا این است: قلب آنان را نورانی میکند تا با دلشان خدا را ببینند. گروهی که خدا آنان را خیلی دوست دارد و جز شاخصترین و بهترین افرادی هستند که از آنان بهعنوان دوست خود یاد شدهاست، کجا؟ در قرآن و روایات.
12 ویژگی دوست خدا
حالا با توجه به این کارتها ۱۲ ویژگی برای این دوستان خدا آمده که این ۱۲ ویژگی در قرآن شامل:
- تقوا باارزش است و خدا پرهیزکاران را دوست دارد.[1]
- به کار خوب روآورید که خدا توبهکاران را دوست دارد.[2]
- نیکوکار و درستکار باشید که خدا نیکوکاران را دوست دارد.[3]
- خویشتنداری کنید و شکیبایی ورزید که خدا صابران را دوست دارد.[4]
- عفیف و پاکدامن باشید که خدا انسانهای عفیف و پاکدامنها را دوست دارد.[5]
- به خدا اعتماد داشته باشید و بر او توکل کنید همانا خدا توکلکنندگان را دوست دارد.[6]
- در کارهایتان انصاف داشته باشید و عدالت و دادگری را رعایت کنید که خدا عدالتپیشگان را دوست دارد.[7]
- با سختکوشی، پیکار کنید. خدا تلاش گرانی را که در صفهایی محکم با جهاد در راه خدا پیکار میکنند، دوست دارد.[8]
بقیه این ۱۲ ویژگی را پیامبر (ص) و امام صادق (ع) فرمودند که عبارت است از: پیامبر (ص) فرمود: سه گروه را خدا دوست دارد:
- کسی که در شب قرآن تلاوت کند.
- کسی که مخفیانه صدقه دهد بهگونهای که دست چپش از دست راستش باخبر نشود.
- کسی که در هنگام نبرد با دشمنان، اگر همه همرزمانش بگریزند، او بهتنهایی بایستد و با جهاد خویش مقاومت و پایداری کند.[9] ها
امام صادق (ع) فرمود: خدا آفریدههای خود را چون خانواده خود، روزیخوار خود میداند. هر کس که به آنها مهربانتر باشد و در برآوردن نیازشان بیشتر تلاش کند، در پیشگاه خدا محبوبتر و دوستداشتنیتر است.[10] خدا این افراد را بهعنوان دوستان خویش مطرح میکند حالا با پیدا کردن نام هفت سوره در دو جدول قرآنی زیر با یکی از «دوستان خدا» باهم آشنا شویم.
من برای شما این دو جدول قرآنی را آماده (مراجعه به پیوست های: دوست خدا 1 و دوست خدا 2) کردم و برای شما آوردهام. شما ابتدا با مراجعه به قرآن (البته با وضو) در فهرست آخر قرآن، شماره سوره را پیدا کرده، سپس حروف نام سوره را داخل هر خانه که بعد از شماره هست، نوشته و با کشف رمز (علامت داده شده) نام این «دوست خدا» را بگویید: اولاً او کیست؟ و بعد با توجه به کارتهای نشان داده شده، در برگه بنویسید که او کدام ویژگی از ویژگیهای «دوستان خدا» را داشت؟
آفرین بر شما. برای شادی روحش صلوات بلند
اما آخر برنامه هم دستامونو باهم دیگِ میبریم بالا و چند تا دعا کنیم:
دستامونو میبریم بالا
باهم دیگِ میکنیم دعا
خدا که ما رو دوست داره
دعامون رو قبول داره
چشم میدوزیم به آسمون
می گیم خدای مهربون
غصه رو از ما بردار
امام زمان نگهدار
غصه رو از ما بردار
رهبرمون نگهدار
آیا شما دوست دارید باهم برای دوست واقعی خدا هم دعای اللهم کن لولیک را بخوانیم...خوشحال میشوید؟ بله! ... صد در صد. آفرین. اگر میخواهید در زندگی دوست او باشید، بعد نماز، برای این دوست واقعی خدا دعا کنید. حالا همدستهایتان را بار دیگر بالا بیاورید تا دعای؛ سلامتی امام زمان عج؛ اللهم کن لولیک را باهم بخوانیم...
اللَّهُمَّ کُنْ لِوَلِیکَ الحُجَةِ بنِ الحَسَن، صَلَواتُکَ علَیهِ و عَلی آبائِهِ، فِی هَذِهِ السَّاعَةِ وَ فِی کُلِّ سَاعَةٍ وَلِیاً وَ حَافِظاً وَ قَائِداً وَ نَاصِراً وَ دَلِیلًا وَ عَیناً، حَتَّى تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعاً وَ تُمَتعَهُ فِیهَا طَوِیلا.
خدایا، در این لحظه و در تمام لحظات، سرپرست و نگاهدار و راهبر و یارى گر و راهنما و دیدبان ولىّات، حضرت حجّة بن الحسن، که درودهاى تو بر او و بر پدرانش باد، باش تا او را به صورتى که خوشایند اوست، و همه از او فرمانبرى مى نمایند، ساکن زمین گردانیده، و مدّت زمان طولانى در آن بهره مند سازى.
برای آشنایی با مهارتهای موردنیازتان در تدریس میتوانید با کلیک روی هرکدام از موارد زیر، به آنها دسترسی داشته باشید:
- کلاسداری
- اسباببازی
- نقد داستان
- تربيت برتر
- جدول قرآنی
- پوشش مربّی
- قصههای قرآن
- قصه حیوانات
- اشعار کودکانه
- پرسش و پاسخ
- مهارت «پایان»
- مهارت «بازی»
- مهارت «شروع»
- مخاطب شناسی
- پرسش استاندارد
- اطلاعاتی از قرآن
- مهارت «تدریس»
- بیست اصل تربیتی
- مهارت «نویسندگی»
- مهارت «قصّهگویی»
- مهارت «شعرخوانی»
- شیوه «تنظیم محتوا»
- مهارت «تابلونویسی»
- مهارت «رنگ آمیزی»
- مهارت «فرزندپروری»
پانویس:
- [1]. «ان الله یحب المتقّین» (آلعمران، ۷۹ و توبه، ۴-۷) خداوند باتقوایان را دوست دارد. در قرآن تقوا فضیلتی ارزشمند و انسان باتقوا، بسیار گرامی است. گرامیترین شما در پیشگاه خداوند باتقواترین شماست. (حجرات، ۲)
- [2]. «انّ الله یحبّ التوابین» (بقره، ۲۲۲) خداوند توبهکاران را دوست دارد. توبه به معنای بازگشت از کردار ناشایست و پشیمان شدن از گناه و با زبان آمرزش خواستن و تصمیم بر ترک گناه گرفتن.
- [3]. «انّ الله یحبُ المحسنین» (بقره، ۱۹۵) در این آیه شریفه پس از سخن درباره انفاق میفرماید «و أحسنوا انّ الله یحبّ المحسنین» و نیکوکار باشید که خداوند نیکوکاران را دوست دارد.
- [4]. «والله یحبّ الصابرین» (آلعمران، ۱۴۶) خداوند صابران را دوست دارد و آنان بدون حساب وارد بهشت میشوند.
- [5]. «انّ الله یحب المطهّرین» (توبه، ۱۰۸) خداوند پاکدامنها را دوست دارد.
- [6]. «... فأذا عزمت فتوکّل علی الله انّ الله یحبّ المتوکلین» (آلعمران، ۱۵۹) چون تصميم گرفتى بر خدا توكل كن خداوند توكل كنندگان را دوست دارد. در سوره اعراف، ۱۵۶: وَرَحْمَتي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْء، خدا رحمتش را فرا گیر معرفی کرده است.
- [7]. «ان الله یحب المقسطین» (مائده، ۴۲، حجرات، ۹، ممتحنه، ۸) خداوند عدالتپیشگان را دوست دارد.
- [8]. «انّ الله یحبّ الدین یقاتلون فی سبیله صفاً کأنهم بنیان مرصوص» (صف، ۶۴) خداوند مجاهدان فی سبیل الله را دوست دارد آنانی را که در راه خدا در صفهایی محکم و استوار پیکار میکنند.
- [9]. میزان الحکمه، جلد ۲، صفحه ۲۱۷
- [10]. بحارالانوار، جلد ۷۴، صفحه ۳۳۶
قابل توجّه مربیان عزیز و گرامی: برای تدریس این درس بهتر است مربّی خلاق باشد. توضیح کوتاهی درباره هر کارت (قبل از تدریس هر کارت به اندازه 10*20 با فقط یک واژه، تهیه شود) بدهد و از بچه ها بخواهد حدس بزنند که دوست خدا کیست؟ خدا چه کسی را دوست دارد؟ به چه کسی ارادت دارد؟ عاشق کیست؟ عشق یعنی دوست داشتن و محبت شدید یا عشق یعنی این که ما باور کنیم یک دل دیگر ارادتمند ماست. چون خدا فرمود: اول من ایشان را دوست دارم و آنان مرا «یُحِبُّهم و یُحِبُّونه»، مائده، 54. خدا دوست توبه کنندگان است. «إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ التوابین» بقره،
222. خدا دوست پاکیزگان است. «یُحِبُّ المتطهرین» بقره،
222، توبه،
108. خدا دوست پرهیزگاران است. «انّ الله یُحِبُّ المتقین» آل عمران، 76 و توبه، 4 و 7. خدا دوست صابران است. «انّ الله یُحِبُّ الصابرین» آل عمران،
146. خدا دوست کسانی است که به او اعتماد و توکل دارند. «انّ الله یُحِبُّ المتوکلین» آل عمران،
159. خدا دوست نیکوکاران است. «انّ الله یُحِبُّ المحسنین» بقره، 194، مائده،آیه13، آل عمران،
134 و 148، مائده،
93. اگر می خواهی معشوق باشی از کارهای بد توبه کُن، پاکیزه و نیکو و پرهیزگار باش و با توکل به خدا صبر کن. اما خدا چه کسانی را دوست ندارد؟ و یا دوست چه کسانی نیست؟ خدا متجاوزان را دوست ندارد. «إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُ المعتدین» بقره،
190، مائده،87،اعراف،
55. خدا مفسدان را دوست ندارد. «إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُ الفساد» بقره،
205، «إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُ المفسدین» مائده:64، قصص،
77. خدا کافران را دوست ندارد. «إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُ کل کفار اثیم» بقره،
276. «إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُ الکافرین» آل عمران، 32، «انه لا یُحِبُّ الکافرین» روم، 45. خدا ظالمین را دوست ندارد. «لا یُحِبُّ الظالمین» آل عمران: آیات 57 و 140،شوری، 40. خدا انسان خائن را دوست ندارد. «إِنَّ اللَّهَ لا یُحِبُّ الخائنین» انفال، 58«إِنَّ اللَّهَ لا یُحِبُّ کل خوان کفورا» حج، 38،. «إِنَّ اللَّهَ لا یُحِبُّ من کان خوانا اثیما» نساء،
107. خدا کسی که گفتار زشت دارد را دوست ندارد. «لا یُحِبُّ الله الجهر بالسوء من القول» نساء، 148. خدا متکبران و انسان های مغرور را دوست ندارد. «انه لا یُحِبُّ المستکبرین» نحل،
23. «إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُ کل مختال فخور» لقمان ، 18، نساء، 36، حدید،23. خدواند اسراف کاران را دوست ندارد. «انّه لا یُحِبُّ المسرفین» انعام،
141، اعراف،
131. خدا کسانی که از سر غرور با نشاط اند را دوست ندارد. «إِنَّ اللَّهَ لا یُحِبُّ الفرحین» قصص، 76. در استفاده از دو جدول قرآنی سعی شود با مراجعه به نسخه اصلی درپیوست، دو جدول قرآنی از قبل به تعداد مورد نیاز تکثیر و آماده شود.
پیوست | Size |
---|---|
معمای دوست خدا | 205.76 کیلوبایت |
معمایی از سوره برای دوست خدا | 177.24 کیلوبایت |