دعاهای مفاتیح الجنان برای ماهِارتباط
ماهِرمضان از با نام ماهِارتباط با خدا می باشد که به ماه نزول قرآن و برکات آسمانی شهرت دارد. ماهِرمضان ماه میهمانی خداوند است و بندگان او در این ماه تمام تلاش خود را برای بهره بردن از ثواب در این ماه پرفیض می کنند. یکی از راه های بهره مندی از ماهِرمضان خواندن دعاهایی است که در مفاتیح الجنان به صورت دعای دعا کوتاه هر روز از روز اول تا روز سی ام آمده و سرشار از مفاهیم ارزشمند است.
- خدایا، بر محمّد (ص) و خاندان او (ع) درود فرست، چنانکه بر ملائكه مقرّبين خود درود فرستاده اى. بر او و خاندانش درود فرست، آنچنانکه بر پيامبران مرسل خود درود فرستاده اى.
- چنانچه امام سجّاد علیه السّلام می فرماید: خداوندا، ماهِرمضان را از زمزمه عبادت ما پر ساز و شب و روزش را به طاعات ما آراسته گردان. ما را يارى ده كه روزهايش را روزه بداريم و شبهایش را به نماز و تضرّع و خشوع و مذلّت در پيش گاه تو به سحر رسانيم تا مبادا كه روزهايش بهغفلت ما شهادت دهند و شبهایش به سهلانگاری ما.[1]
- بار خدايا، درود فرست بر محمّد (ص) و خاندان او (ع)، آنچنانکه بندگان صالح خود را درود فرستاده اى، درودى برتر از درود آنها، اى پروردگار جهانيان. درودى كه بركت آن به ما رسد و سود آن نصيب ما گردد و سبب استجابت دعاى ما شود، كه تو كريم تر كسى هستى كه بدو رغبت توان يافت و كارسازترين كسى هستى كه بدو توكّل توان كرد و تو خود بخشنده ترين كسان به سائلان درگاه خود هستى. وَ أَنتَ عَلى كُلِّ شَيءٍ قَدير.[2]
30 دعا در ماهِارتباط با خدا
از راه های بهره مندی از ماهِرمضان خواندن دعاهایی است که در مفاتیح الجنان به صورت دعای دعا کوتاه هر روز از روز اول تا روز سی ام آمده و سرشار از مفاهیم ارزشمند است. این دعاها از پیامبر (ص) است که پاداشهای فراوانی برای تک تک فرازهای آن ها بیان شده است، در پاداش خواندن دعای روز سیام آمده که خداوند او را همچون پیامبران و اوصیای آن ها گرامی میدارد.[3]
- اولین روز ماهِرمضان بر تو مبارک باد. می دانی میهمان چه کسی هستی؟ او که معبود جهانیان است و عفو کننده گنهکاران. از او درخواست سلامت روزه و شب زنده داریت را بنما!
- ۲ روز است که لب از خوردن فروبستهای. تلاش کن تا به خشنودی پروردگارت نزدیکتر و از خشم او دور شوی. از مهربانترین مهربانها توفیق خواندن آیاتش را طلب کن!
- امروز روز سوم است. برای تیزهوشی و بیداریت دعا کن. از هر چه در آن بی خردی است بپرهیز. سهمت را از خیروبرکت این ماه افزونتر بخواه که او بخشنده ترین بخشندگان است.
- ۴ روز است که درهای آسمان گشوده شده. برای برپاداشتن دستور خدا برخیز آنگونه که شایسته است و سپاس گزارش باش. بی شک پروردگارت به احوال تو بیناترین بینایان است.
- پنجمین روز ماهِرمضان است و او گوش به دل تو دارد. دست به دعا بردار: خدایا در این ماه مرا از آمرزش خواهان قرار ده، از بندگان شایسته فرمانبردارت، از اولیا مقرّب درگاهت، از...
- ۶ روز است صبرت را می آزمایی. تردید لحظه ای امانت نمی دهد. از نافرمانیاش می ترسی، از موجبات خشمش گریزانی. سخت دوستش بدار که او نهایت اشتیاق مشتاقان است.
- ۷ روز تشنگی جسم را تاب آوردی و جانت را به ذکر او سیراب ساختی. از هر چه سستی و لغزش است به راهنمای گمراهان پناه ببر!
- هشتم ماهِرمضان آمده. مبادا مهرت را از یتیمان دریغ کنی. طعامت را با آنها تقسیم کن. سلامت را آشکار کن و همنشینی با کریمان را بیاموز!
- ۹ روز است با روزه دارانی. رحمت گسترده او را دریافته ای؟ دلیلهای درخشانش را دیده ای؟ اسباب خشنودیاش را فراهم ساخته ای؟ او آرزوی مشتاقان است.
- یکسوم ماهِرمضان گذشت. بر خدا توکّل کن تا از سعادتمندان درگاه و مقرّبان پیشگاهش باشی. او را بطلب که هدف نهایی جویندگان است.
- امروز یازدهم ماه است. از او بخواه که تو را دوستدار احسان و نیکی گرداند و از نافرمانی دور شوی. از او بخواه که سوز آتش را بر تو حرام گرداند. او فریادرس فریادخواهان است.
- ۱۲ روز از ماهِرمضان می گذرد. جامه ستر و عفاف برازنده ات باد. قناعت و کفاف را پیشه کن و عدالت و انصاف را ازنظر دور مدار.
- امروز، سیزدهمین روز ماهِرمضان است؛ و تو سعادتمندتر از دیگرانی، اگر از آلودگی پاک شوی و بر مقدراتت شکیبایی ورزی، اگر پرهیزکار باشی و همزبانی با نیکان را برگزینی.
- ۱۴ روز است که میهمان خدایی! پروردگاری که عزّت بخش مسلمانها است و تو را از خطا و لغزش بازمیدارد. امید که هدف بلاها و آفات قرار نگیری.
- ماهِرمضان به نیمه رسید. خدایا! اطاعت فروتنان را روزی ما بگردان و سینه ما را برای بازگشت بهسوی خویش گشاده ساز! ای امان بخش ترسندگان!
- شانزدهم ماهِرمضان است. مهیا شو تا همراهی نیکان کنی، از اشرار دوری گزین و ساکن منزل امن آرامش شو!
- ۱۷ روز است که بهره مند از راهنمایی های پروردگارت هستی. از او که داناست به آنچه در دل توست و بی نیاز است از سؤال و تفسیر، بخواه تا حاجات و آرزوهای تو را برآورد.
- ۱۸ روز را پشتسر گذاشتهای. چه برکتی است در سحرهای ماهِرمضان، چه نوری است در دلهای ماهِرمضانیان و چه لذتی است در پیروی او که روشنیبخش قلبهای عارفان است!
- امروز نوزدهم ماهِرمضان است. تنها خدا میداند بر ما چه گذشته و قدرم آنچه بوده. ای هدایتکننده مهربان بهسوی حقیقت آشکار راهنمایمان باش!
- ۲۰ روز از ماهِرمضان میگذرد. فرصت مناجات را از دست مده از او که آرامش را در دلهای مؤمنان فرو میفرستد طلب گشایش درهای بهشت را برای امشب و همیشه بنما!
- قدری دیگر گذشت امروز بیست و یکم ماهِرمضان است. راه تسلط شیطان را بر خود ببند و دلیلی برای رسیدن به خشنودی او بیاب!
- برای بیست و دومین بار او را بخوان: ای پاسخدهنده دعای درماندگان، فضل و برکت خود را بر ما نازل فرما و در دلهایمان ساکن گردان!
- باورت شد توفیق ۳ «قدر» را داشته باشی؟ از او که لغزشهای گنهکاران را نادیده می گیرد تمنّا کن تا تو را نیز در این ماه شستشو دهد از گناهان و پاکت گرداند از عیبها...
- ۲۴روز از ماهِرمضان گذشت. پناه ببر به او ازآنچه بیازاردش و پیرویاش کن در آنچه فرمانت داده. ۱۰۰۰ بار نامش را فریاد کن بخشنده ترین است به درخواستکنندگان.
- میدانم دلت گرفته ۵ روز بیشتر به پایان ماهِرمضان نمانده و تو همچنان به دوستداری دوستان او و دشمنی دشمنانش می اندیشی. پیمان سبزت جاودانه باد!
- امروز که بگذرد تنها ۴ سحر دیگر باهم بیدار می شویم. ایکاش در این ماه تلاشمان موردتقدیر قرار گیرد و گناهانمان آمرزیده گردد، عملمان پذیرفته شود و عیبهایمان پوشیده بماند!
- دیشب آخرین شب «قدر» بود. از رأفت پروردگار دور نیست که عذرهایمان را پذیرفته باشد و امورمان را بهسوی آسانی پیش براند. آری او مهربانترین است به بندگان صالحش.
- روز ما چه زود می گذرد و سخت است به این روزها، زندگی را گذراندن. ۲ روز دیگر ماهِرمضان می رود. نکند از انجام مستحبّات و نوافل بی بهره مانده باشی.
- تنها ۱ روز مانده، امروز بیست و نهم ماهِرمضان است: خدایا ما را در این ماه به مهر خود فراگیر و دلهایمان را از تیرگیهای تهمت پاک گردان! ای مهربان به بندگان مؤمن!
- امشب هنگامه وداع است. چه لذّتی داشت آمدن ماهِرمضان و چه دردی است رفتنش. دلبستهایم که پذیرای بندگیمان گردد و بهره طاعتمان، خشنودی او و رسول پاکش باشد.
در ادامه تعدادی ضرب المثل همراه با معنی آن ها آمده که برای مطالعه هر کدام از آن ها عنوان ضرب المثل را انتخاب کنید و برای دستیابی واژه مَثل قرآنی را کلیک فرمایید.
برای آشنایی با مهارتهای موردنیازتان در تدریس میتوانید با کلیک روی هرکدام از موارد زیر، به آنها دسترسی داشته باشید:
- شعر
- اردو
- مثلها
- مسابقه
- گِلبازی
- کلاسداری
- اسباببازی
- نقد داستان
- تربيت برتر
- جدول قرآنی
- پوشش مربّی
- قصههای قرآن
- قصه حیوانات
- اشعار کودکانه
- پرسش و پاسخ
- مهارت «پایان»
- مهارت «بازی»
- مهارت «شروع»
- مخاطب شناسی
- پرسش استاندارد
- اطلاعاتی از قرآن
- مهارت «تدریس»
- بیست اصل تربیتی
- مهارت «نویسندگی»
- مهارت «قصّهگویی»
- مهارت «شعرخوانی»
- شیوه «تنظیم محتوا»
- مهارت «تابلونویسی»
- مهارت «رنگ آمیزی»
- مهارت «فرزندپروری»
- مهارت آموزش «مفاهیم قرآنی»
پانویس:
[1]. الصحيفة السّجادية، ترجمه آيتى، ص ۲۶۶، نيايش ۴۴، دعاى حضرت هنگامیکه ماهِرمضان فرامیرسید.
[2]. الصحيفة السّجادية، ترجمه آيتى، ص ۲۸۹، نيايش ۴۵، دعاى حضرت هنگامیکه زمان وداع ماهِرمضان فرامیرسید.
[3] . دعاهای روزهای ماه رمضان در کتابهای البلد الامین [کفعمی، ابراهیم بن علی، البلد الامین، بیروت، مؤسسة الأعلمی، ۱۴۰۳ق، ص۲۲۲-۲۲۰.] و مصباح [کفعمی، ابراهیم بن علی، مصباح، بیروت، مؤسسة الأعلمی، ۱۴۰۳ق، ص۶۱۳.] از پیامبر (ص) نقل شدهاند ولی ترتیب دعای برخی روزها یا برخی عبارات با هم متفاوت است. همچنین در کتاب مفاتیح الجنان دعای روز ۲۷ ام با دو کتاب کفعمی متفاوت است. به احتمال قویتر شب قدر در ۲۳ رمضان چندان با ترتیب دعای مفاتیح سازگار نیست. در این حدیث پاداشهای فراوان تک تک فرازهای این مناجاتها بیان شده است، در پاداش خواندن دعای روز سیام آمده که خداوند او را همچون پیامبران و اوصیای آن ها گرامی میدارد.